Co dokáže čínská produkce líp než ostatní?

27.12.2009 00:28

Co to je za blbost, blesklo asi mnohým hlavou, když zahlédli titulek v minulé větě.

Podobně podrážděně jsem koukal na titulek „Kursy pletení novým hitem u manažerů v Americe“ Klukům tam asi z té krize přeskočilo anebo, jak by řekl náš kamarád Leo, musej tam hulit nějaký fakt strašný svinstvo!  Kdo vysvětlí, co může vést soudruha amerického manažera, aby se věnoval něčemu tak nudnému a impotentnímu, jako je pletení??

 Údajně jsme zemí, kde bylo v minulé éře nejvíce chalupářů a modelářů na 1000 obyvatel v Evropě. Nedalo se nic moc koupit ani cestovat a tak si mnozí tvořili v malém a na svém.

Dnes je to vesměs jinak, věci se kupují a místo opravování vyměňují nebo vyhazují.

Od doby, kdy si člověk ledasco musel vyrobit nebo vypěstovat sám, jsme se dostali o dost jinam. A tam je myslím  ten pešek – ten relax, ten adrenalin z čehosi vlastního, ta moc něco vytvořit, to souznění s materiálem, ta kreativa -abych se vrátil ke slovníku manažerů, je zkrátka v čudu.

 Značky nám vše servírují již hotové, bezdotykově, stylově a jaksi bez naší účasti. Ještě na staré dobré Škoďárně 120 si člověk mohl něco seřídit nebo i vylepšit. Mělo smysl mít v autě sadu klíčů a šroubovák. Nad plastovým deklem motoru, který dnes objeví novopečený motorista pod haubnou, lze jen uznale pokývat hlavou - jo jo, je tam, motor. Jednou z nejvíce tvůrčích záležitostí pak bývá každoroční nalepení dálniční známky…

A tak cože nám to ti producenti od Žluté řeky vlastně dokážou poskytnout? Kromě toho, že zatím je většinou vše za příjemný peníz, je to právě ta možnost se trochu zapojit. Doladit si výrobek, jako ne úplně dokončenou stavebnici. Napasovat dílce, vyrovnat disky brzd, dotáhnout šrouby, namazat orezlé šrouby, na kterých se podepsal měsíční transport po moři. Zkrátka zlaté české ručičky mají prostor to po těch matlácích z východu dotáhnout vše do zdárného konce. Není to příjemná koncovka pro každého kutila?

Pokud jste si už dávno našli svoji kreativu úplně jinde anebo hledáte kvalitní závodní náčiní, tak od všeho motorového z Číny rychle pryč, jinak budete nadávat! Jestli se ale nebojíte trochu zapojit a dlouho jste si nic nevylepšili, tak máte jistě možnost. Mě to občas i docela baví, určitě víc než pletení…

 Slider

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.